Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

«Να γίνομαι άνεμος για τον χαρταετό...»

«Οτι μπόρεσα να αποχτήσω μια ζωή από πράξεις ορατές για όλους, επομένως να κερδίσω την ίδια μου τη διαφάνεια, το χρωστώ σε ένα είδος ειδικού θάρρους που μου 'δωκεν η Ποίηση:
 Να γίνομαι άνεμος για τον χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο, ακόμη και όταν ουρανός δεν υπάρχει.

Δεν παίζω με τα λόγια. Μιλώ για την κίνηση που ανακαλύπτει κανείς να σημειώνεται μέσα στη "στιγμή" όταν καταφέρει να την ανοίξει και να της δώσει διάρκεια» («Ο μικρός ναυτίλος»)

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Έχουμε ανάγκη από ελπίδα


ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
ΠΙΑΝΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ
ΣΤΙΧΟΙ: ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ

Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο...
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο!

Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης,
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς!

Εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες,
ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο...
τώρα πετάνε αποτσίγαρα οι τουρίστες
και το καινούργιο παν να δουν διϋλιστήριο.

Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης,
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς!

Εκεί που η θάλασσα γινόταν ευλογία
κι ήταν ευχή του κάμπου τα βελάσματα...
τώρα καμιόνια κουβαλάν στα ναυπηγεία
άδεια κορμιά σιδερικά παιδιά κι ελάσματα.

Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης,
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς!

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

«Drive»,Kid, κι όπου σε βγάλει…

Ο Ryan Gosling σε μια ξεχωριστή ερμηνεία. To "Drive"  άγγιξε την καρδιά μου. Nαι, πράγματι. Τόσο ανιδιοτελής αγάπη καιρό είχα να δω σε ταινία. Οι παύσεις , το κοίταγμα, η σιωπή... "Απλά ήθελα να ξέρεις ότι το να βρίσκομαι γύρω σου είναι ότι  καλύτερο μου συνέβη ποτέ", λέει κάποια στιγμή ο ήρωας στην γλυκιά κι αισθαντική συμπρωταγωνίστρια του Carey Mulligan.
 Ο Ryan δεν είναι κανένας τυχαίος, τουναντίον,πολυπράγμων, τάλαντο λαμπρό.  Και δεν αναφέρομαι μόνο στις ταινίες που έχει παίξει αλλά και στη μουσική του πλευρά.Ναι, υπάρχει και τέτοια, αν δεν το γνωρίζατε. Εντυπωσιακός μεν,όταν τραγουδά στην  αγαπημένη του με το μικροσκοπικό μουσικό όργανο yukalili " you always hurt the one you love"   από την προηγούμενη ταινία του το "blue Valentine",  εντυπωσιακότατος δε, με την προπέρσινη κυκλοφορία ως αρχηγός πλέον, της μουσικής μπάντας με το παράξενο όνομα, “Dead man's bones”,  όταν κατέθεσε ένα πολύ ενδιαφέρον ,κατά την ταπεινή μου άποψη, άλμπουμ. Τα μουσικά  δε κλιπ ορισμένων τραγουδιών ξεχωρίζουν, όπως του "In the room where you sleep", όπου  στο μουσικό αποτέλεσμα συμπράττει και μια παιδική χορωδία. Και τι χορωδία!
Σημειωτέον η ταινία «Drive» κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Καννών αφήνοντας τον Λαρς Φον Τρίαρ και τη "Μελαγχολία" του στα κρύα του λουτρού.
Λέω να την ξαναδώ για την αισθητική που την διαπερνά από την αρχή ως το τέλος, την υπέροχη μουσική της(80's vibes;) και φυσικά για τον Ryan Gosling!
Γιαυτό σου λέω:Drive the movie my friend!