Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων-Το αγόρι κάτω από τους επίδεσμους


Βασικός σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Σπανίων Παθήσεων είναι να δοθεί έμφαση για ενημέρωση στο ευρύ κοινό σχετικά με τις Σπάνιες Παθήσεις και τις επιπτώσεις τους στην ζωή των ασθενών, αλλά και η προβολή της σοβαρότητάς τους σαν προτεραιότητα στα θέματα υγείας. Αναπηρία τώρα
Η Epidermolysis Bullosa, ή ΕΒ, είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή του δέρματος που η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχει ακούσει ποτέ.Επηρεάζει περίπου 100.000 παιδιά σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

"...μήπως αλλάξει ο κόσμος,αυτός..."


Μετά την "Πρωινή αύρα" του Παναγόπουλου, η "Αύρα" του Κωνσταντίνου Βήτα. Παρεπιπτόντως, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις rosetabooks το βιβλίο του “θα διασχίσεις ένα πρωινό το κόσμο” το οποίο συνοδεύεται και από cd. Ο τίτλος αποτελεί ποιήμα του Κ.Βήτα που είχε μελοποιηθεί από τους Στέρεο Νόβα(1992).



Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ

Τελικά,πιστεύετε ότι η ποίηση μπορεί να μας κάνει καλύτερους; Να γίνει,π.χ.,η φιλοσοφία της καθημερινής μας ζωής;
«Οχι βέβαια καλύτερους. Ισως λίγο πιο επινοητικούς, πιο καχύποπτους, πιο τσιμπούρια επάνω στις σχέσεις μας και πιο τσιγκούνηδες στις εκδηλώσεις μας από ανασφάλεια, και πάλι από ανασφάλεια πιο εφευρετικούς στις ποικιλίες του μίσους, και πιο απελπισμένα πιστούς στο ύστατο θείο ξεγέλασμα: την αγάπη. Αν η ποίηση είχε τη δύναμη να μας κάνει καλύτερους, θα το είχε πετύχει εδώ και αιώνες. Η επιρροή της όμως περιορίστηκε στο να εμπλουτίζει τους έμμετρους μονολόγους. Και αν μας προκαλεί κάθε τόσο μια έκσταση, αυτή είναι τόσο στιγμιαία όσο εκστατικούς μάς αφήνει για λίγο ένα μόνον άστρο που επιζεί σε ολόκληρο σκοτεινό ουρανό». 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ Ν.ΜΠΑΣΚΟΖΟ | Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:ΤΟ ΒΗΜΑ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2010

 14/2/2001
Από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΤ ανακοινώνονται τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2010, που αφορούν στις εκδόσεις έτους 2009, στα οποία κατέληξε η επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψηφίων προς βράβευση έργων, μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις. Σημειώνεται ότι είναι η τελευταία φορά που τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία απονέμονται με βάση τις διατάξεις του ν. 2557/1997. Από την επόμενη χρονιά και εφεξής, θα εφαρμοσθεί η νέα νομοθεσία, η οποία αναμόρφωσε ριζικά τον εν λόγω θεσμό (άρ. 40 του ν. 3905/2010). Τα βραβεία έχουν ως ακολούθως:

Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Κική Δημουλά για το σύνολο του έργου της

Βραβείο Περιοδικού
Απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στα περιοδικά «Το Δέντρο» και «Διαβάζω» για τη συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.

Βραβείο Ποίησης
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Παντελή Μπουκάλα για το έργο του με τίτλο «Ρήματα», εκδόσεις Άγρα.

Βραβείο Διηγήματος
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Παναγιώτη Κουσαθανά για το έργο του με τίτλο «Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό», εκδόσεις Ίνδικτος.

Βραβείο Μυθιστορήματος
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Βασιλική Ηλιοπούλου για το έργο της με τίτλο «Σμιθ», εκδόσεις Πόλις.

Βραβείου Δοκιμίου – Κριτικής
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Άγγελο Χανιώτη για το έργο του με τίτλο «Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στον ελληνιστικό κόσμο», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Βραβείο Χρονικού – Μαρτυρίας
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στο Γιώργο Βέη για το έργο του με τίτλο «Από το Τόκιο στο Χαρτούμ: Μαρτυρίες, συνδηλώσεις», εκδόσεις Κέδρος.
Περισσότερα:Εδώ

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Tραγούδι καρδιάς!

Αν έχεις και ένα χέρι βοήθειας από τους φίλους σου, τότε το τραγούδι σου φωτίζεται και το φως του μεταδίδεται ακόμη και σε σένα φίλε μου.Άκου το τραγούδι της καρδιάς!

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

O ποιητής Τάκης Βαρβιτσιώτης (1916-2011)έζησε και πέθανε στην πόλη που αγάπησε, τη  Θεσσαλονίκη. Ποτέ δεν είναι αργά να τον ανακαλύψουμε.

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Χωρίς σύνδεση; Aστειεύεσαι;

Αλήθεια, εσύ, φίλε και φίλη μου, εσύ ,πόσο αντέχεις μακριά από το γκατζετάκι σου; Mήπως σου μιλάνε κι εσύ δεν σταματάς να πληκτρολογείς; Mήπως σε φωνάζει η οικογένεια κι εσύ λες πως "έρχεσαι" αλλά, όλο εκεί, κολλημένος; Mήπως κοιτάς το ρολόι λέγοντας μέσα σου ότι προλαβαίνεις να πληκτρολογήσεις λίγο ακόμη και λίγο ακόμη κι όλο είσαι εκεί μπροστά στην οθόνη; Mήπως, λέω μήπως, βαρέθηκαν να σε φωνάζουν να ξεκολλήσεις ,αλλά εσύ νομίζεις ότι "έλα μωρέ, σιγά" το ελέγχεις; Mήπως πρέπει να σηκωθείς να κοιμήσεις κανά παιδί, γιατί τα πήρε ο ύπνος στον καναπέ κι εσύ...ακόμη το ελέγχεις; Γιατρέ μου, εσύ  τι λες; Αλήθεια γιατρέ, σερφάρεις;